Recursos

Aquí trobareu informació i accés a diferents recursos i materials lúdics adreçats a infants, professionals vinculats al món de l'educació i qualsevol persona interessada en un canvi de paradigma. 

Contes a la xarxa

El retorno de Villarina és un conte editat per FAPAS (Fondo para la Protección de Animales Salvajes) en 2010. FAPAS és una ONG d’àmbit estatal que desde 1980, fent activitats per protegir als pocs voltors que vivien als Pics d’Europa i per la protecció i conservació de la fauna salvatge a la comunitat càntabra. El llibre és pot descarregar o comprar a la botiga de l'entitat. 

- El salmón del manantial Rojo. És un conte creat i editat per la Direcció General de Medi Ambient de la Comunitat Europea. Té més de deu anys, però continua totalment vigent i és un d’aquells contes que intenten donar una visió global d’un problema. 

L'adopció de la Mika. Conte per pintar dirigit a infants de 3 a 5 anys, editat per Gats Quatre Camins i Gats la Roca, que explica la història de la Mika, una gata abandonada que arriba a una colònia de gats del carrer. El conte es pot descarregar o comprar a la botiga de l'entitat. 

La otra mirada. De cuando los Reyes Magos se bajaron de los dromedarios y también bajaron de las nubes. Un conte que reinventa la història dels reis mags i ens explica com un dia van decidir deixar de repartir regals muntats a sobre dels dromedaris. Escrit pels integrants del Departament Educatiu del Santuari El Hogar Provegan i il·lustrat pels infants de P5 i 4t de primària de l’escola Barrio Costa de Carrizal de Ingenio, Gran Canaria, és un conte perfecte per les dates nadalenques i per veure i viure l’historia des d’un altre punt de vista. Va acompanyat de la unitat didàctica (la podeu trobar aquí), una proposta educativa que consta de sis activitats adaptables a diferents grups d'infants i edats. 

- La pequeña orca. Els infants de 1r i 2n de primària de l’Escola Basseroles de Sant Miquel del Balenya (Barcelona) conjuntament amb SOSDELFINES han trobat la manera d’explicar al món que és la captivitat pels grans mamífers marins. La pequeña orca ens explica la història de Xizuca, una petita orca que és separada de la seva família i capturada al mar del Japó, per ser venuda a una dofinera on conviurà amb altres orques. Quan intenta comunicar-se amb elles s’adona que parlen altres idiomes…

La sonrisa de Bonie Bup“La sonrisa de Bonie Bup” forma part de la col·lecció de llibres editada per SOS Delfines de la que parlava a la última entrada. Escrit per Cristina Rodríguez García i il·lustrat per Simona Mureddu, explica la història de la Bonie Bup, una beluga captiva que tracta desesperadament de comunicar-se amb els humans per transmetre la seva tristesa. Ningú l’escolta, fins al dia que apareix per la dofinera una nena de trenes pèl-roges que canviarà la seva historia per sempre.

Mi vida en el océano - Mi vida en el delfinario. Conte de SOSDelfines escrit i il·lustrat per Lo Lang. Es tracta d’un petit conte amb dues històries ben diferents i que es pot començar a llegir per ambdues parts. Si comencem per la cara de color lila podem llegir el dia a dia d’un dofí i els seus companys en una dofinera. Si escollim l’altre historia, de color groc descobrirem l’emocionant vida d’un dofí lliure.


Curts, pel·lícules i audiovisuals

- Boo, the cow. De l’animadora Gigi Pena, és un recurs magnífic per treballar les emocions, per conèixer amb la subtilesa que poden necessitar els infants, una mica més que passa a les granges on es produeix la llet; per descobrir l’empatia i la compassió vers als vedells i les vaques. 

The orca awareness Project. Un curtmetratge realitzat per tres estudiants de l’Art Institutes International Minessota. L’objectiu és conscienciar sobre els efectes de la captivitat en les orques. 

- Educació especista; com inculcar un prejudici. L'educació d'ahir, origen dels prejudicis d'avui, per Samuel Guerrero. Per adults. 

Orquinos, la petita orca. Un curt realitzat pels infants de cicle superior de l'Escola Lluçanès en el que expliquen la història d'una de les orques que viu captiva a Tenerife. Magnífica iniciativa infantil sorgida després de la visita de l'equip de Sos Delfines. 


Artícles
¿Y si los animales sufren?, La vanguardia

Empatía hacia los animales en la prevención del acoso escolar, Eldiario.es


Activitats
La pirámide de alimentación vegana, una activitat d'AulaAnimal
Juego de Dados, una actividad de Dekimba.


Bibliografia per joves i adults. 

- DONALDSON, J. (2003) Choque de culturas. Santiago de Compostela: Kns ediciones. 

- GINER, G. (2011) El jinete del silencio. Madrid: Ediciones Planeta.

- GINER, G. (2010) El sanador de caballos . Madrid: Ediciones Planeta.

- JÁUREGUI, J. A. (2008) Juicio a los humanos. Barcelona: RBA.

- JOY, M. (2013) Por qué amamos a los perros, nos comemos a los cerdos y nos vestimos con las vacas. Madrid: PYV Editores

- LORENZ, K. (1999) Cuando el hombre encontró al perro. Barcelona: Tusquets Editores.

- MÉRIDA, R., SENTANA, P. (2006) Maltrato animal. El trato que damos a los animales en la vida cotidiana. Barcelona: Ateles Editores.

- MONOD, T. (2003) Paz para el ratoncito. Una reflexión sobre el respeto a la naturaleza y a los animales. Madrid: El Barquero

- POTTER, W. (2013) Los verdes somos los nuevos rojos. Madrid: PYV Editores. 

- RUGAAS, T. (2010) El lenguaje de los perros. Las señales de calma. Santiago de Compostela: Kns Ediciones.

- REGAN, T (2006) Jaulas vacías. El desafío de los Derechos de los animales. Barcelona: Altarriba.

- SINGER, P. (2011) Liberación animal. Madrid: Taurus.

- SUÁREZ, V. (2016) Guía definitiva para criar peques sanos, felices y veganos. Víctor Suárez.

- TORRES, B. (2014) Por encima de su cadáver. La economía política de los derechos animales. Madrid: Ochodoscuatro ediciones.

- Varios autores. Palabras para un toro sin voz. (2012) Castellón de plana: Ediciones Hades.